Vrijwilliger bij de brandweer, wie durft?

Informatie Legionella

In drinkwater kunnen zich LegionellabacteriŽn bevinden.
Door het kleine aantal levert dit evenwel geen enkel gevaar op voor de gebruiker van dit water. BacteriŽn vermenigvuldigen zich sneller bij warme temperaturen.

Omgaan met brandslanghaspels

De Legionellabacterie kan pas gevaar opleveren als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan gebeuren in stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 55įC . Derhalve zou in sommige gevallen een slanghaspel een mogelijke bron van besmetting kunnen zijn. Immers, normaal gesproken staat het water in de slang voor lange tijd stil en wanneer deze is geplaatst in een warme omgeving of kan worden verwarmd door de zon wordt aan beide voorwaarden voldaan. Daarnaast kan de rubberslang groeibevorderend werken en kunnen de Legionella- en andere bacteriŽn, nadat de voedingsstoffen in het water zijn opgebruikt, gebruik maken van de voedingsstoffen in de slang.
 

Legionellabesmetting kan alleen plaats vinden indien de druppel erg klein is en dan nog alleen via de longen. De druppelgrootte uit een haspel is te groot voor besmetting. Echter, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken, dient men een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen:

Corso di Laurea in Scienze Biologiche
  • Spoel de slanghaspel regelmatig door. Dit kan gebeuren tijdens het periodiek onderhoud. Hierbij moet de gehele inhoud van de slanghaspel (en eventueel het voorliggende leidinggedeelte) enige malen worden ververst. Gedacht moet worden aan circa 5 minuten spoelen.
  • Voorkom nevelen van het water bij aanvang (zodra de gehele inhoud van de slang is verspoten kan het geen kwaad meer).
  • Spoel bij gebruik anders dan blussen eerst goed door (vullen van baden kan geen kwaad Ė belangrijk is wat daarna met het water gebeurt!).

 

 

 

   

Informatie over de Legionella bacterie vindt u ook op de site van het ministerie van volksgezondheid: www.minvws.nl

                                                                   

 

Brandwonden

centrum

 

voor meer informatie mailt u naar info@kidde.nl