beveiliging startpagina

Controle kleine blusmiddelen

De jaarlijkse controle van kleine blusmiddelen wordt uitgevoerd door Erkende REOB Onderhoudsbedrijven. Zij hebben monteurs in dienst die de opleiding voor REOB monteur met succes hebben afgerond. Deze monteurs beschikken over een pasje dat hun vakbekwaamheid bevestigd. Vraag bij twijfel om dit pasje.

Particulieren

Als particulier bent u normaliter niet verplicht om uw brandblusser periodiek na te laten kijken. Een uitzondering kan er zijn wanneer dit opgelegd is door bijvoorbeeld uw verzekering. Het is wel raadzaam om zo af en toe uw brandblusser eens deskundig na te laten kijken.

Zelf kunt u ook het een en ander doen.

1. Indien uw toestel is voorzien van een drukmeter, dient deze in het groene vlak te staan. Tik hier eventueel zachtjes tegen om te zien of deze in het groene vlak blijft staan.

2.Een oudere poederblusser wil nog wel eens problemen geven door het inklinken van de inhoud. Houd de brandblusser gedurende enkele seconden ondersteboven en wacht tot u de inhoud los voelt komen. Schud de inhoud even lekker los. Herhaal dit minimaal 1x per jaar.

3.Is de verzegeling aan de borgpen of clip nog heel?

Bij twijfel, raadpleeg een onderhoudsbedrijf of koop een nieuwe.

 

Bedrijven

Door regelgeving bent u in een bedrijf verplicht om uw blusmiddelen minimaal één keer per twaalf maanden te laten controleren door een deskundig bedrijf.

Dit geldt voor zowel brandslanghaspels en blustoestellen.

Doordat vele bedrijven zich op de markt profileren staat de controleprijs per toestel onder druk. Omdat er toch nog winst gemaakt moet worden zal een bedrijf proberen u een druktoestel te verkopen omdat het nakijken hiervan veel minder tijd kost dan een patroontoestel. Men kijkt in dezelfde tijd meer toestellen na. In de praktijk blijkt dat de controleprijzen vaak onder kostprijs worden aangeboden. Vaak word de winst binnengehaald door onderdelen en door andere (nieuwe) toestellen te adviseren. Ga dus nooit voor de laagste prijs maar kijk even verder dan uw neus lang is. Maak de afspraak met uw onderhoudsbedrijf om kleine gebreken direct te repareren. Veelal worden deze reparaties na de controle aan u voorgelegd waarna u ze alsnog laat uitvoeren en u vervolgens een rekening voor meerwerk voorgeschoteld krijgt.

Tip: Als u minder dan 6 euro voor de controle van uw brandblusser betaald mag u uzelf afvragen of de kwaliteit van de controle niet te wensen overlaat. Bezuinigen op veiligheid is iets om twee keer over na te denken.

 

 

 

 

   

Deze informatie wordt u ter beschikking gesteld door www.brandblussercentrum.nl

 

 

Brandwonden

centrum

 

voor meer informatie mailt u naar info@kidde.nl