Brandblussers in keukens

Belangrijke informatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat branden in professionele keukens, kantines en horecagelegenheden vaak ontstaan door een te hoge temperatuur van het frituurvet of de bakolie. Zodra de temperatuur oploopt tot boven de 320 graden Celsius vind zelfontbranding plaats en begint het vet of de olie spontaan te branden. De oorzaak van dergelijke branden is vaak te herleiden naar slecht werkende temperatuur beveiligingen of het gebruik maken van oud, vervuild vet.

Deze zogenaamde 'vetbranden' zijn in het geval van grotere hoeveelheden brandend vet of bakolie (meer dan 5 liter) moeilijk te blussen met normale schuim, koolzuur of poederblussers. Ook het afdekken van de brand met een blusdeken is in dergelijke gevallen vaak niet voldoende. Door de temperatuur van het vet of de olie is er na blussing vaak sprake van herontsteking. Daarom zijn er voor brandblussers die worden gebruikt in keukens waar gewerkt wordt met (frituur)vet of bakolie (zowel dierlijk als plantaardig) aanvullende eisen vastgesteld. Deze aanvullende eisen, die aangeduid worden met de brandklasse F, zijn vastgesteld in de British Standard norm BS 7937

 

Meerdere leveranciers leveren een vetbrandblusser welke is goedgekeurd volgens de EN3 (brandklasse A) en de BS7937 (brandklasse F). De vetbrandblusser bevat een speciale blusstof (wet chemical of chemisch blusschuim), dat specifiek is bedoeld om een brandende frituurbak af te dekken en adequaat te blussen. Het chemisch blusschuim heeft een emulgerende eigenschap, waardoor een afsluitende laag wordt gevormd op de brandende vloeistof.  Bovendien heeft het een sterk koelende werking, waardoor de temperatuur van de vloeistof snel afneemt en onder de zelfontbrandingstemperatuur komt. De roestvast stalen lans zorgt ervoor dat de brand op een veilige afstand geblust kan worden.

De corrosiebestendigheid van een brandblusser wordt in een professionele keuken op de proef gesteld vanwege het veelvuldig gebruik van reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Een brandblusser met een hoge corrosiebestendigheid is op deze plaatsen dan ook gewenst. De romp van de vetbrandblusser is vervaardigd van roestvast staal, waardoor een lange levensduur wordt gegarandeerd.

f-brandklasse.gif (59171 bytes)

  

 

Deze informatie wordt u ter beschikking gesteld door www.brandblussercentrum.nl

 

 

Brandwonden

centrum

 

voor meer informatie mailt u naar info@kidde.nl