beveiliging startpagina

Brandblussers met CO2 patroon??

De werking van een brandblusser verschilt per type brandblusser. Over het algemeen kan men de werking onderscheiden in een brandblusser onder druk en een brandblusser met een patroon.
Blusapparaat met permanente druk

Een toestel met permanente druk berust op een eenvoudig principe nl, Een ketel met daarin een blusstof  welke constant onder druk staat van ongeveer 15 bar (dit verschilt per type) en is voorzien van een inknijpafsluiter. Het voordeel hiervan is dat men zeer éénvoudig de druk op de aangebrachte manometer zelf kan aflezen.  Door het minimale aantal onderdelen aan het apparaat is de kostprijs vaak laag.

Er bestaan echter ook een aantal nadelen. 1.Bij verhoging van de temperatuur zal de druk in de ketel stijgen. 2.Vooral bij poederblussers bestaat de kans dat het toestel weigert bij gebruik omdat de inhoud door inklinken of klontvorming rondom de stijgbuis blijft steken. Het is daarom niet verstandig om een poederblusser onder druk in een bewegende of trillende omgeving te plaatsen. Vooral trillingen bevorderen het inklinken van het bluspoeder. Op bijvoorbeeld vrachtwagens in het af te raden om een druktoestel te plaatsen. Beter is het om een vaak duurder patroontoestel te plaatsen.

Blusapparaat met CO2 patroon (patroontoestel)

De werking van een patroontoestel kunt u het beste vergelijken met een slagroomspuit waarin u een koolzuurpatroontje (foto) moet bevestigen. Een patroontoestel bestaat uit een ketel met een blusstof waarin een koolzuurpatroon is aangebracht die u door in knijpen of slaan activeert. Op het moment dat u de brandblusser activeert zal het koolzuurpatroon leeg lopen en voor de benodigde druk in de ketel zorgen.

Het voordeel hiervan is dat de ketel niet continu onder druk staat. Ook het inklinken van het poeder word bij activeren van het toestel opgeheven doordat de instromende koolzuur de poeder door het toestel loswoelt . Nadeel is dat de kosten van dit soort toestellen door het aantal onderdelen hoger liggen dan een druktoestel en jaarlijkse controle meer tijd vraagt (dus geld)

 

Deze informatie wordt u ter beschikking gesteld door www.brandblussercentrum.nl

 

 

Brandwonden

centrum

 

voor meer informatie mailt u naar info@kidde.nl